Dronten – Nog enkele weken voordat Harmonie Eendracht Dronten opnieuw met een BN’er op de planken staat in de grote theaterzaal van De Meerpaal. Daarvoor wordt nu op de wekelijkse repetitie hard gerepeteerd. Op zaterdag 7 april gaat de plaatselijke muziekvereniging in concert, met als speciale gast Karin Bloemen.

Nog even een aanwijzing hier en nog een opmerking voor de andere sectie. Dirigent Jan Maat is druk bezig met de laatste aanpassingen voor een groots concert. Ter gelegenheid van de 55-ste verjaardag van Harmonie Eendracht wordt wederom een groot concert georganiseerd. Na het succes van vijf jaar geleden met pianist Cor Bakker, hunkerden de leden van de vereniging naar meer. ‘Als je bekijkt dat wij een amateurorkest zijn, dan zijn wij heel erg trots op wat wij hier gaan brengen op het podium. Iets unieks voor een vereniging uit Dronten’, aldus Hilbert Buist van Eendracht. ‘Een avond met zoveel verschillende muziekstijlen, humor en herkenbaarheid, wat iedereen zal aanspreken’.

Muziek staat op nummer één deze avond. Maar er zal ook zeker gelachen worden bij de conference van Karin Bloemen. Daarnaast gaat zij ook in duet met het harmonieorkest. Liedjes zoals ‘Zing Vecht Huil Bid’ (Ramses Shaffy), ‘Feeling Good’ (Michael Bublé) en ‘Think’ (Aretha Franklin). Eendracht komt onder andere met een musicalmedley van ‘The Lion King’, filmmuziek ‘Skyfall’ (Adele/James Bond) en ‘Star Wars’.

De jonge muzikanten van Eendracht mogen ook het podium betreden. Voor de aspirant orkestleden zal de zenuwen moeten gaan bedwingen om mooie muziek te maken voor het publiek. Zeker als ook Karin Bloemen met het jeugdorkest gaat meezingen.

Een fantasie over nieuw land, liefde en leven
Bij een verjaardag horen geschenken. Eendracht heeft begin dit jaar een bijzonder cadeau ontvangen van Kees en Elise Steur uit Lelystad. Zij hebben meestercomponist Jacob de Haan de opdracht gegeven om een concertstuk te componeren voor het Drontense harmonieorkest. De componist heeft gekozen voor de titel ‘Sea of Hope’. Het concertwerk laat in verschillende facetten voelen hoe de samenleving van Dronten is ontstaan. Een fantasie over het ontstaan van nieuw land, een nieuw leven opbouwen en de liefde voor elkaar in de polder. ‘Kippenvel van top tot teen wanneer je deze muziek hoort, wat gaat over waar je genen huisvesten’, vertelt Hilbert Buist. Tijdens het concert wordt het werk gespeelt met videobeelden van Stichting Geschiedschrijving Dronten.

‘Muziek maken is een passie voor ons. Dat willen we graag overdragen aan het publiek’, zegt Buist. ‘Het is voor het publiek alleen al prachtig om te zien hoe dirigent Maat met al zijn bewegingen het uiterste uit het orkest haalt. Één ding krijgt het publiek niet te zien. Dat zijn de vele emoties die het gezicht van de dirigent uitdrukt. Dat is alleen te aanschouwen voor de muzikanten op het podium. Maar wellicht dat hij zich even omdraait en het deelt met zijn publiek’.

Om de muziek een extra dimensie te geven worden er ook sfeerbeelden getoond boven het orkest. Liane Wolfert zal de avond presenteren met mooie woorden. Theater De Meerpaal zal zaterdag 7 april haar deuren openen voor Harmonie Eendracht Dronten. Het concert begint om 20:15 uur. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar op de website van De Meerpaal of via hun theaterkassa aan de balie.