Van Apollo – ensemble tot Zeemanskoor. Van spoorfanaat tot polderpionier. Iedereen is 8 december van harte welkom op het openingsfeest van Station Dronten. ‘Hier heeft Dronten 50 jaar naar uitgekeken’. NS zet de hele dag gratis treinen in om reizigers vanuit de Hanzelijnsteden elkaar te laten ontmoeten. Want ook in Zwolle, Kampen en Lelystad, wordt gevierd dat vanaf nu oost- en west-Nederland met elkaar per spoor zijn verbonden.

In Dronten worden de gasten feestelijk ontvangen op het Stationsplein door de bekende figuren van Walibi Holland. Kunstencentrum XL De Ateliers draagt er zorg voor een feestelijk programma met zang, dans en theater. De activiteiten vinden plaats van 10.00 tot 18.00 uur op het Stationsplein, in stadscentrum SuyderSee en in De Meerpaal. Er zijn verscheidene themapodia ingericht met prachtige namen als ‘Gare du Nord’ aan De Noord, ‘Rovershol’ onder de Ludgerustoren en ‘Musictrain’ in De Meerpaal. ‘s Avonds vindt er een feestelijke afterparty plaats met DJ Arne en Soulband B-One in De Meerpaal. Vanaf het Stationsplein gaan pendeldiensten van en naar het centrum. Om bezoekers onderweg al een goed beeld van de stadsontwikkeling van Dronten te geven is aan De Noord de tentoonstelling ‘Watergedachten’ ingericht.

Officieel programma

Voor de historische trein die NS deze dag inzet heeft de gemeente Dronten ervoor gekozen de plaatsen te verloten onder pioniers. Wanneer zij terug zijn van de eerste treinreis vinden de officiële openingshandelingen plaats, vanuit gelegenheidspodium ‘Gare du Nord’ aan De Noord. Bij de officiële openingshandelingen van Station Dronten speelt de fontein een belangrijke rol. Een tweede bijzonder moment daarbij is de onthulling van de plaquette van ‘de barakken’, aangeboden door het Fablab. Tevens zal het watertappunt van Join the Pipe in werking worden gesteld. De officiële momenten worden muzikaal omlijst door Harmonie De Eendracht. Aansluitend aan de officiële openingshandelingen is er een concert van het Apollo-ensemble.

Rovershol en Music train

In Stadscentrum SuyderSee, is in etalages de dozententoonstelling ‘Dronten 50 jaar Jong’ ingericht. Op gelegenheidspodium ‘Rovershol’, onder de Ludgerustoren vinden activiteiten plaats en optredens van het Dronter Piratenkoor, dat voor deze gelegenheid een speciaal lied heeft geschreven. Om 13.30 uur geeft Stadsbeiaardier Frits Reynaert een carillonconcert.
De sfeer van ontklonteren die architect Van Klingeren bedoelde met De Meerpaal wordt opnieuw neergezet met een kofferbakmarkt zonder auto’s terwijl optredens plaatsvinden van o.m. FlevoRhythm, Sound unlimited en Flevo’s mannenkoor op gelegenheidspodium ‘Music train’. In het Leescafé Flevomeerbibliotheek heeft Miniatuurspoor Vereniging Dronten (MSVD) een tentoonstelling van miniatuurspoor emplacementen ingericht.
Het organiserend comité bestaande uit vertegenwoordigers van StaDronten (Stichting activiteiten Dronten), Ondernemersvereniging OVDD, Winkeliersvereniging SuyderSee, De Meerpaal en gemeente Dronten hebben met veel plezier gewerkt aan het openingsprogramma. Met een swingende afterparty willen de organisaties de dag feestelijk afsluiten.
Entree voor de afterparty is € 5,- euro. Kaartverkoop aan kassa van De Meerpaal. Voor jongeren wordt er bovendien een alternatief programma aangeboden in Cultus In.

Bron: www.dronten.nl