IMG_0859Afgelopen seizoen heeft Harmonie Eendracht zich samen met het CKV ingezet voor het scholenproject.

 

Onze jeugdopleiding zit eigenlijk elk jaar wel vol en we weten dat er veel kinderen muziekles volgen op het CKV. Wij blijven het belangrijk vinden dat kinderen in aanmerking komen met alle facetten van muziek. Ons hoofddoel is: kinderen enthousiast maken voor het harmonieorkest.

 

Onze dirigent Jan Maat is samen met klarinetdocent Frank Extra begin januari bij drie basisscholen geweest. Daar gaven zij een presentatie van de trompet, klarinet en trombone. Als jeugdbegeleider was ik zelf ook aanwezig en ik had mijn dwarsfluit mee. Allereerst werd er kort gesproken over wat muziek nu eigenlijk is en hoe we geluid kunnen maken. Natuurlijk lieten de muzikanten zelf ook horen hoe je het instrument kunt bespelen.

Erg leuk waren de trucjes op de klarinet! Er werd gelachen met de klarinet en het werd in eens heel spannend gemaakt in de zaal…

We schrokken behoorlijk toen de trombone in eens uit elkaar viel! Gelukkig bleek dit zo te horen, niet tijdens het spelen natuurlijk, maar wel als je de trombone weer opruimt.

Na deze presentatie was er ook tijd en ruimte om zelf te spelen op de instrumenten!

Sommige kinderen raakten zo enthousiast, dat ze bij elk instrument in de rij gingen staan. Er werd veel lawaai gemaakt en niet elk instrument klonk zoals die zou moeten klinken, maar dat maakte voor nu niet uit!

 

De kinderen kregen na deze presentatie een week de tijd om zich in te schrijven voor 8 proeflessen van maar 20 euro met het instrument naar keuze. 9 kinderen kozen voor de klarinet, 4 kinderen voor de dwarsfluit en 3 voor de trompet. Als leuke extra meldde er zich ook een slagwerker en gitarist aan. Samen met de docenten zijn we de proeflessen gaan plannen en binnen 6 weken gaven een aantal kinderen al een eerste presentatie op ons voorjaarsconcert! Zo knap en ontzettend dapper! Ze leren erg snel.

 

Op dinsdag 17 april jl. werd het project officieel afgesloten op een repetitieavond van het orkest! Nogmaals lieten alle kinderen horen wat ze in 8 lessen geleerd hadden. Een basis is gelegd, zowel in theorie als in praktijk.

Zoals het er nu naar uit ziet mogen we 6 klarinettisten, 3 fluitisten, 1 trompettist en 1 slagwerker welkom heten bij Harmonie Eendracht Dronten! Zij zullen nu lessen bij het CKV en worden betrokken bij alle jeugdactiviteiten van Eendracht.

 

Namens het bestuur wens ik iedereen plezierige momenten met het instrument! Veel succes bij de lessen en we hopen jullie snel welkom te heten bij het orkest!

 

Daniëlle Post

Jeugd coördinator

X