De kop is er af! Vorige week zijn de muziekdocenten weer op verschillende scholen geweest om een presentatie te geven over hun instrument. En natuurlijk was er tijd om zelf ook te proberen geluid uit het instrument te krijgen. Maar bij de dwarsfluiten ging dit toch net even anders…. Meester Ivo en Juf Mariëlle hadden lege bierflesjes mee genomen, want het blazen op een bierflesje lijkt wel op de manier zoals je blaast op de dwarsfluit.

Veel kinderen herkenden dit wel en het enthousiasme was dan ook groot om het te proberen!

Bij de klarinetten leek het soms net of er een stoomboot voorbij kwam en zelfs de brandweer. De kinderen leerden al gelijk om 2 tonen te maken door 1 klepje in te drukken. Heel knap dat al zoveel kinderen voor de eerste keer geluid konden maken op de klarinet.

 

Bij juf Ciska leek het groepje net een fruitschaal! Ik hoorde steeds woorden als: peer – appel – sinaasappel. Eerst begreep ik niet waarom, maar de kinderen lieten me zien dat ze daarmee een ritme konden klappen. Juf Ciska had namelijk als enige geen blaasinstrument mee genomen, maar een snaredrum. De kinderen probeerden het ritme eerst goed te klappen en later te spelen met de stokken op de trommel.

 

Meester Jan vertelde ons hoe je nou eigenlijk geluid maakt op een blaasinstrument. Bij een gitaar gebeurt dat doordat je een snaar laat trillen, maar een blaasinstrument heeft geen snaren. Toch krijgen we daar geluid uit! Dat komt omdat we onze lippen als snaren gebruiken. Meester Jan liet dit horen door door een tuinslang te ‘blazen’. Al snel herkenden de kinderen de melodie: Vader Jacob. Toen de kinderen eenmaal wisten hoe ze hun lippen moesten gebruiken, mochten ze op de trompet van meester Jan proberen geluid te maken. De een was wat voorzichtiger dan de ander, maar iedereen kreeg er een toon uit!

We hopen dat de scholen en de kinderen enthousiast zijn geworden voor het spelen van een instrument en natuurlijk voor het samen spelen in het orkest. Ze hebben nu de unieke kans om dit in korte tijd te leren en op 1 december mogen ze een slotconcert geven op het grote podium in theaterzaal De Meerpaal, samen met JOE en Harmonie Eendracht. Daar wordt het project feestelijk afgesloten, samen met de orkesten en deelnemers aan het project uit Biddinghuizen en Swifterbant.

De aanmeldingen stromen binnen en we wensen alle deelnemers heel veel plezier toe tijdens de proeflessen!

 

X